Στον αέρα το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Στον αέρα το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Αρ. Πρωτ. 5225/20.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

Έντονη είναι η αγωνία των ωφελούμενων και των εργαζομένων από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", που υλοποιείται από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο τέλος τους έτους λήγουν οι σχετικές συμβάσεις για τη χρηματοδότησή του και το πρόγραμμα κινδυνεύει να ματαιωθεί πλήρως. Οι 110.000 περίπου ωφελούμενοι από το πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο κινδυνεύουν να χάσουν την μέριμνα αυτή και οι 4.700 περίπου εργαζόμενοι του προγράμματος κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς στην πλειονότητά τους είναι συμβασιούχοι.

Τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις που αφορούν το πρόγραμμα και ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος για την συνέχιση της χρηματοδότησης. Η αποτυχημένη προσπάθεια των αρμόδιων Υπουργών να εντάξουν το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, είχε ως συνέπεια τη συνέχισή του με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Εάν και τώρα δεν ενταχθεί η συγκεκριμένη δράση σε  προγράμματα  της  Ε.Ε., τότε ο κίνδυνος να ματαιωθεί είναι μεγάλος, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην κοινωνική πολιτική και μέριμνα των ατόμων που ωφελούνται από αυτό, όσο και στους εργαζόμενους που το υλοποιούν.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", από το οποίο ωφελούνται χιλιάδες  άτομα;

Απαντήσεις Υπουργείων